Ultrasonik Ses Nedir

08-10-2019 09:47
Ultrasonik Ses Nedir
Ultrasonik ses; 1 saniye içindeki titreşim sayısı yani frekansı 20.000 Hz üzerinde olan seslere ‘ultrasonik ses’ denir. Tam Türkçe karşılığı ‘ses üstü’ dür. Bu frekans aralığındaki sesleri insan kulağının duyması mümkün değildir. Sadece 20-20.000 aralığındaki sesleri duyma kapasitesine sahip olan insanlar, Ultrasonik sesler günlük hayatlarında sürekli olarak yayılsa bile bunun farkına varmadan hayatlarına devam edebilirler

SES FREKANSLARI

Çok Düşük Frekanslı Sesler – İnfrasonik Ses: Yine insan yapısının duyabileceği en alt sınır olan 20 Hz ve daha düşük frekanslarına verilen genel adlardır. Hayvanların çoğu, özellikle filler bu düşük frekanslardaki sesleri bile duyabilecek özelliğe sahiplerdir. Ancak bir insan uzun bir süre 20 Hz ve alt frekansındaki seslere maruz kalırsa, farkında olmadan sağırlık yaşar.

İşitilebilen Frekanslı Sesler – Sonik Sesler: 20 Hz ile 20.000 Hz aralığındaki seslerdir. Her ne kadar 20.000 Hz desek de, 13.000 Hz ortalama üst sınırdır. Yani bir insanın 20.000 ve yakınlarındaki sesleri algılaması çok zordur. Bunu yapabilen oldukça nadir insanlar vardır. Bu tür insanların da duyma becerileri çok gelişmiştir diyebiliriz. İnsanların iletişim kurarken ortalama olarak çıkardığı frekans 250 Hz ve 3000 Hz arasındaki konuşma frekansıdır. Yani genel olarak günlük hayatımızda bu aralıktaki seslere maruz kalıyoruz. Araba kornası, gürültülü yerler vb. etkenler tabi ki bu sınırın yükselmesi demektir ve uzun süre yüksek sesler işitmek insan kulağına zarar verir.

Çok Yüksek Frekanslı Ses – Ultrasonik Ses: Söylediğimiz gibi 20.000 Hz üzerinde kalan seslerdir. 20.000 ve yakın frekansları da çok nadir ortalama bir insan duyar. Bize bir zararları yoktur ve birçok teknoloji, tıp alanında kullanılırlar.

20.000 Hz: Köpekler, yunuslar, yarasalar duyabilir. Ortalama insanın duyması zordur.
19.000 Hz: Uç düzey duyma becerisidir.
18.000 Hz: İnanılmaz düzeyde iyi duyma becerisidir.
17.000 Hz: Müthiş düzeyde iyi duyma becerisidir.
16.000 Hz: Çok iyi düzeyde duyma becerisidir.
15.000 Hz: Önemli düzeyde iyi duyma becerisidir.
14.000 Hz: İyi duyma becerisidir.
13.000 Hz: Ortalama düzeyde duyma becerisidir.
12.000 Hz: Vasat düzeyde duyma becerisidir.
11.000 Hz: Zayıf duyma becerisidir.
10.000 Hz: Yaşlı insanların sahip olduğu duyma becerisidir.
8.000 Hz: Yaşlı savaş gazilerinde görülen körelmiş duyma becerisidir.
6.000 Hz: Normalin altında bir duyma becerisidir.


ULTRASONİK SES İNSANA ZARAR VERİR Mİ?

Kesinlikle hayır. İnfrasonik sesin sebep olabileceği sağırlık ihtimalinden dolayı insanların sıkça sorduğu bir soru olsa da, bu ihtimal Ultrasonik ses için geçerli değildir. Ultrasonik sesler, İnfrasonik seslere kıyasla insana hiçbir zarar vermez. Katı nesnelere, insan derisine işleyecek kadar enerji üretemezler. Bu da onun birçok alanda kullanılmasına sebep olur. Çocuk, yaşlı, hamile, engelli fark gözetmeksizin hiçbir insana etkisi veya zararı yoktur. Bunu birçok bilim insanı, araştırmalar, Ulusal Araştırma Konseyi de onaylar ve zararlı olmadığının güvencesini verir.


ULTRASONİK SESLER NERELERDE KULLANILIR?

Kullanım prensiplerinden bahsedelim. Ultrasonik ses dalgaları içeren cihazlar, tutulan bölgeye ses dalgaları göndererek boşluğa gitme veya cisme çarpıp geri dönme hareketine göre bizlere bilgi verir. Tıpkı yarasaların yaradılışlarına benzer. İnanılmaz derecede iyi duyma becerilerine sahip yarasalar, kapkaranlık hatta zifiri karanlık denebilecek yerler Ultrasonik ses dalgaları üretirler. Eğer önleri boşsa dalga boşlukta yayılacak, eğer bir cisim varsa ses ona çarpıp geri dönecektir. Böylece yarasalar bu karanlık yerlerde bile yollarını kolaylıkla bulurlar. İşte aynı bu özelliğin teknoloji sayesinde bize yardımcı olduğu teknolojik çağda özellikle tıpta Ultrasonik sesler kullanılır. Çoğumuzun iyi bildiği ultrason da bu prensiple çalışır. Gözlük ve takıların temizlenmesi, beton bloklarının delinmesinde, alternatif olarak da boruların delik veya çatlaklarının olup olmadığı kontrol edilirken kullanılır. Bir diğer kullanımı da hayvan ve haşere kovucular içindir. Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi hayvanlar çok gelişmiş duyu yeteneklerine sahiptir. İnsan kulağının duyamadığı 20.000 Hz ve üzerini de algılayabilirler. Bu yüzdendir ki yaşam alanımızda istemediğimiz, bize sorun olan ve hayatımıza engel olmaya başlayan hayvanlar için Ultrasonik hayvan kovucu cihazlar geliştirilmiştir. Nasıl ki bizler de yüksek sesli bir ortamdan bir süre sonra rahatsız olmaya başlar, oradan uzaklaşmak isteriz, aynı şekilde bu cihazların yaydığı Ultrasonik ses de hayvana aynı etkiyi verir. Rahatsız eder, hayvanın ortamda barınmasına engel olur ve alanınızdan uzaklaştırır. En akıllıca çözümlerden biridir.


ULTRASONİK HAŞERE VE HAYVAN KOVUCU

Bahçeler, site alanları, teraslar, restoran, fabrika, imalathane, tarla, arazı, okul, okul kampüsü, yatakhane gibi aklınıza gelebilecek her yerde, özellikle geniş alanlarda tercih edilebilecek en akıllıca çözümdür. Yürüyen haşerelerden fare, hamamböceği, akrep, yılan vb. canlıları uzaklaştırabilir. Martı, güvercin, karga, kırlangıç, karasinek, sivrisinek vb. kuş ve sinek türleri üzerinde ve ayı, domuz, sansar, sincap gibi oldukça farklı türdeki hayvanlarda da etkilidir. İsteğinize göre alana bir cihaz alabilir, etki ettiği metrekareyi yükseltmek içinse yedek hoparlörler alıp ses yayılımını arttırabilirsiniz. Bu cihazlar hiçbir şekilde kimyasal veya zehir içermez, Kolay kurulurlar. Sorun olan yere merkezi bir biçimde konumlandırmak doğrudur. Doğamıza kesinlikle zararı olmaz. TV, bilgisayar, radyo vb. elektronikleri etkilemezler, parazite neden olmazlar. Sadece bu sesten her türlü hayvan rahatsız olacağı için ortamdan uzaklaştıran cihazlardır.

Ultrasonik Kuş Kovucular: Limanlarda, fabrika çatılarında oldukça sık kullanılan cihazlardır. Yaydıkları ses sayesinde hayvanı rahatsız eder, uzaklaşmasını sağlarsınız. Sizin duymanız mümkün değildir. Eğer aldığınız cihazın daha fazla canlıya etki etmesini isterseniz kendiniz manuel olarak sonik seçeneği seçebilir, insana çok tiz ve az gelen bu sesle ürününüzü kullanabilirsiniz. Eşyalara veya yapılara zararı yoktur. www.defansmarket.com ‘dan ihtiyaç duyduğunuz tüm Ultrasonik cihazları bulabilirsiniz. Hem de en uygun fiyatlarla.

Ultrasonik Fare Kovucular :  Farelerin duyu organları oldukça gelişmiştir. Yayılan seslere karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu yüzdendir ki fare ile mücadele konusunda en çok tercih edilen çözümlerden biri elektronik fare kovucu cihazlardır. Elektronik fare kovucular prize takıldığı anda Ultrasonik sesler yayar. Böylece ortama girecek olan fare girmek istemez, mevcut olan fare de hemen ortamı terk eder. Sizler de böylece fare zehri, fare kapanı gibi uğraştırıcı işlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Bahsettiğimiz gibi sorununuza yönelik birçok alternatifi kolayca bulabilirsiniz. Alanınızın büyüklüğünü dikkate alarak yapmanız gereken bu seçimler oldukça etkili sonuçlar verir. Örnek verdiğimiz tüm ürünleri ve Ultrasonik seslerle çalışan cihazlarla alakalı bilgileri http://www.defansmarket.com‘da en uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Her konuda yardımcı olacağımız mobil destek hattımız ile de seçiminize destek olmaktan mutluluk duyarız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.